Zoek
Sluit dit zoekvak.

Is een dropplant eetbaar?

In Nederland hebben we heel wat verschillende planten die eetbaar zijn. Toch is het soms nog wel eens lastig om te bepalen of een plant eetbaar is of niet. Zo is het een goede vraag of een dropplant eetbaar is. 

Het antwoord is vrij simpel; Ja, een dropplant is eetbaar. We hebben alles voor je op een rijtje gezet. Zo leggen we je uit wat een dropplant precies is, maar ook wat je met de dropplant kunt doen. 

Wat is een dropplant?

Als eerste is het goed om er achter te komen wat een dropplant precies is. Dat een dropplant eetbaar is is fijn, maar je wil natuurlijk wel precies weten wat je in je mond stopt. Een dropplant wordt in Nederland ook wel een anijsnetel genoemd. Dit komt doordat een dropplant vooral naar een soort anijs smaakt. 

De blaadjes smaken naar een soort anijs met een lichte drop smaak. Het is een kruid die maar een eenjarige plant is. Hij overleeft de zachte winters wel, maar heftige winters zal hij niet overleven. Oorspronkelijk komen de dropplanten uit het midden en westen van Noord-Amerika, en China. Tegenwoordig kun je hem overal wel vinden. 

Is het gebruik van een dropplant gezond?

Een dropplant eetbaar maken is niet lastig. Zo kun je de blaadjes eenvoudig op eten. De dropplant wordt op verschillende manieren gebruikt in dropplant thee of in oliën. Dit wordt veel gebruikt, omdat het erg goed zal zijn voor je gezondheid. Vooral in China wordt het als een geneesmiddel gezien. 

Er worden bijvoorbeeld kompressen en zalven gemaakt tegen brandwonden van deze plant. Dit gebeurt vooral in China en India. Ook behandelen ze hier koorts, keelpijn en hoofdpijn mee. De plant zou dus vanuit de oorsprong erg goed voor je gezondheid zijn en de dropplant geneeskracht moet dus niet onderschat worden.

De mentale gezondheid met een dropplant

Een dropplant eetbaar maken voor je gezondheid is geen probleem, maar het schijnt ook zo te zijn dat de dropplant ideaal te gebruiken is voor je mentale gezondheid. De Indianen gebruiken de dropplant als een soort wierook, om de depressie te verminderen en zelfs te verhelpen. 

De dropplant kan je mentaal helpen door de gedachten te verlichten of te kijken naar de fysieke gezondheidsproblemen. Het zou per persoon kunnen verschillen hoe dit precies in zijn werking gaat. 

Een dropplant eetbaar maken

Een dropplant eetbaar maken hoeft niet altijd voor de hand te liggen. Je kunt de dropplant in principe zo opeten. Je kunt de bladeren direct proeven. Het is wel aan te raden om de plant dan even te wassen, omdat er wel insecten en andere beestjes aanwezig kunnen zijn. 

De dropplant eetbaar maken kun je doen door de bladeren of bloempjes in een salade te gebruiken. Hierdoor krijgt je salade een unieke smaak. Het is ook mogelijk om het tijdens het koken als een kruid te gebruiken, zodat je een unieke smaak aan het eten krijgt. 

Zelf thee maken

Het is natuurlijk ook leuk om zelf thee te gaan maken van de dropplant. Dit is erg eenvoudig en je hebt maar enkele dingen nodig om thee te maken. Hieronder vind je het stappenplan:

  1. Knip de bladeren of de bloemetjes van de plant af (de bloemen en de bladeren hebben allebei smaak)
  2. Spoel de bladeren en de bloemetjes af
  3. Kook water en doe de bladeren en bloemetjes vast in een mok
  4. Giet het kokende water erbij 
  5. Roer regelmatig door de thee heen, zodat de smaak goed verdeeld
  6. Wacht tot de thee is afgekoeld en geniet van de heerlijke smaak

Kun je zelf een dropplant in je tuin neerzetten?

Tegenwoordig is het geen enkel probleem om zelf een eetbare dropplant in je tuin te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je altijd heerlijke thee kunt zetten. Daarnaast ruikt de plant ook nog eens geweldig. 

Het is wel goed om te onthouden dat het een eenjarige plant is. Het eerste jaar is hij op zijn mooist en daarna zal hij wat minder mooi worden. Uiteindelijk zal de plant niet meer omhoog komen. Een dropplant eetbaar in je tuin hebben is wel erg mooi en je kunt er iedere keer weet van genieten. 

De verzorging van een dropplant

De dropplant is ideaal om in je tuin te zetten op een leuk zonnig plekje. De plant houdt er namelijk wel van om in het zonnetje te staan. Verder moet de bodem wel vochtdoorlatend zijn. Vooral in de zomer is het dan wel goed om de plant in de gaten te houden of hij voldoende water heeft. De dropplant is eetbaar en daarom ideaal in de tuin te zetten als je dol bent op thee of op salade. De verzorging is vrij simpel en het zaaien doe je ook hetzelfde als bij iedere andere plant. Het is dus zeker geen moeilijke plant om te onderhouden.

Picture of Marijke
Marijke

Schrijfster huistuinenliefde.nl

Marijke is een gepassioneerde schrijfster en de creatieve geest achter huistuinenliefde.nl. Met een diepe liefde voor huis, tuin en liefde deelt ze haar kennis en inspiratie via haar boeiende artikelen. Haar schrijfstijl is levendig en meeslepend, waardoor lezers worden uitgenodigd om de wereld van huiselijke schoonheid, tuinontwerp en liefdevolle relaties te verkennen.

Met jarenlange ervaring en expertise op het gebied van interieurontwerp, tuinieren en relaties, biedt Marijke waardevolle inzichten en praktische tips voor haar lezers. Haar missie is om anderen te inspireren en te helpen bij het creëren van een harmonieuze leefomgeving en het koesteren van liefdevolle relaties.

Door haar passie voor het geschreven woord en haar diepgaande kennis van huis, tuin en liefde, is Marijke een betrouwbare bron van informatie en inspiratie voor iedereen die streeft naar een leven vol schoonheid, sereniteit en liefde.

Inhoud

Nieuwe blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *