Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met deze makkelijke planten voor buiten geniet je van een prachtige tuin!

We hebben niet allemaal groene vingers en we hebben niet allemaal tijd en de kennis om onze tuin zorgvuldig en regelmatig te onderhouden. Maar we willen wel allemaal genieten van onze tuin. Dat stukje natuur, vol planten, bloemen, gras en vaak ook kleine vogels zorgt immers voor een flink stuk woongenot. Je hele tuin dan maar betegelen is dus geen optie en daarom is het zaak om makkelijke planten voor buiten in je tuin te zetten die zowel mooi zijn om naar te kijken, als eenvoudig te onderhouden zijn. Bovendien moeten deze planten sterk genoeg zijn om het buiten goed te doen, zonder extra aandacht of zonder dat je specifieke kennis nodig hebt om die plant te verzorgen. Zo geniet je toch, het hele jaar door, van je tuin zonder dat je er heel veel werk aan hebt.

Makkelijke planten voor buiten

Welke planten zijn makkelijke tuinplanten? Makkelijke planten voor buiten zijn die planten die in ons klimaat lekker groeien zonder dat zij veel extra verzorging nodig hebben of bij de eerste de beste nachtvorst al kapot zijn. Extra water geven tijdens droge periodes is natuurlijk soms wel nodig. Er zijn best veel makkelijke tuinplanten die onderhoudsvriendelijk zijn en we zullen er in dit artikel enkele benoemen met hun specifieke eigenschappen.

Cactus

Je denkt bij deze stoere plant wellicht aan een tropisch klimaat, maar de meeste cactussen gedijen ook prima in het Nederlandse klimaat. En het grote voordeel is dat deze mooie tuinplant niet veel water nodig heeft. In warme periodes is 1x per maand water geven zelfs al voldoende! Dat noem je nog eens een makkelijke tuinplant!

Vlijtig liesje

Een klassieker in Nederlandse tuinen: Met deze onderhoudsvriendelijke tuinplant kan eigenlijk iedereen wel uit de voeten. Je kunt het vlijtig liesje in een bloempot, bloembak of border zetten of zelfs op het balkon. Naast een plekje uit de volle zon en voldoende water heeft deze makkelijke tuinplant, die in diverse kleuren voorkomt, eigenlijk geen verzorging nodig.

Varen

Nog zo’n klassieker: De varen. Deze permanent groene makkelijke plant voor buiten kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Je moet een varen die in de zon staat echter wel vaker water geven. De varen heeft dus in de zomer net iets meer verzorging nodig, maar het grote voordeel is wel dat het onkruid weg houdt, dus daar heb je dan weer minder last van!

De vetplant

Vetplanten staan erom bekend dat ze niet stuk te krijgen zijn. Ideaal dus als makkelijke plant voor buiten! Echter, helemaal onderhoudsvrij zijn deze planten niet. Een keer per week water geven in de zomer (en een keer per maand in de winter) volstaat, als je zorgt voor een plekje waar ook wat schaduw is.

Herfstanemoon

De herfstanemoon heeft vroeg in het voorjaar nieuw blad en is daarom lekker fris groen. Deze plant bloeit vanaf augustus tot laat in de herfst en houdt van een plekje in de halfschaduw, maar doet het vaak in de zon ook goed. Bij deze makkelijke tuinplant is snoeien niet nodig. Let er wel op dat de plant genoeg water krijgt tijdens droge zomers!

Viburnum tinus

Deze groenblijver zorgt ook in de winter voor een kleurige tuin. Maar ook tijdens alle andere seizoenen kun je volop genieten van deze plant die weinig verzorging behoeft: Hij decoreert je tuin namelijk met witte bloemen, besjes en wintergroen. Snoeien is niet nodig, maar ook deze plant heeft wel extra water nodig tijdens droge zomers.

Bamboe

Bamboe is een van oorsprong Chinese grassoort die heel sterk is en de Nederlandse winters aankan. Kies voor een bamboesoort die niet te veel woekert, anders heb je er alsnog veel werk aan om deze terug te dringen. Bamboe doet het goed in de schaduw.

Hertshooi

Een andere makkelijke plant voor buiten is hertshooi. Deze plant staat graag in de volle zon en blijft in de winter groen. Hertshooi bloeit in de zomer.

Vetkruid

Vetkruid houdt van zon. Zet deze tuinplant dan ook op een zonnig plekje. Door de dikke bladeren, die vocht vasthouden, heeft deze makkelijke tuinplant minder water nodig. Zorg er daarom wel voor dat vetkruid geen langdurige natte voeten houdt. De bloeitijd van de roze bloemen is van september tot en met oktober.

Waar koop je makkelijke planten voor buiten?

Bovengenoemde en andere makkelijke planten voor buiten zijn vrij algemeen verkrijgbaar in Nederland en vind je bij de diverse tuincentra en specialistische winkels en kwekers. Uiteraard kun je ook online dit soort makkelijke tuinplanten vinden en bestellen. Advies over verzorging of de situatie in jouw tuin is dan natuurlijk wel wat moeilijker te krijgen.

 
Picture of Marijke
Marijke

Schrijfster huistuinenliefde.nl

Marijke is een gepassioneerde schrijfster en de creatieve geest achter huistuinenliefde.nl. Met een diepe liefde voor huis, tuin en liefde deelt ze haar kennis en inspiratie via haar boeiende artikelen. Haar schrijfstijl is levendig en meeslepend, waardoor lezers worden uitgenodigd om de wereld van huiselijke schoonheid, tuinontwerp en liefdevolle relaties te verkennen.

Met jarenlange ervaring en expertise op het gebied van interieurontwerp, tuinieren en relaties, biedt Marijke waardevolle inzichten en praktische tips voor haar lezers. Haar missie is om anderen te inspireren en te helpen bij het creëren van een harmonieuze leefomgeving en het koesteren van liefdevolle relaties.

Door haar passie voor het geschreven woord en haar diepgaande kennis van huis, tuin en liefde, is Marijke een betrouwbare bron van informatie en inspiratie voor iedereen die streeft naar een leven vol schoonheid, sereniteit en liefde.

Inhoud

Nieuwe blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *