Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wanneer bloembollen in pot planten?

Er zijn heel wat mensen die bloembollen in pot willen planten. Toch is het lastig om erachter te komen hoe dit precies in zijn werking gaat. Planten in de grond zetten werkt toch net anders dan wanneer je ze in een pot wilt zetten. 

Dit is precies de reden dat we alles voor je uitgezocht hebben. We zijn gaan kijken naar wanneer je de bloembollen het beste in een pot kan gaan planten. Daarnaast zijn we gaan kijken naar de verzorgingsmogelijkheden en hoe je ervoor zorgt dat de bloembollen het beste op kunnen komen. Lees gerust verder voor meer informatie!

Wanneer moet ik bloembollen in pot planten?

Bloembollen in pot planten kun je niet op ieder tijdstip van het jaar doen. Het is goed om te onthouden dat je bloembollen niet kunt planten wanneer het vriest. Je kunt de bloembollen het beste planten op een nazomerse dag. 

Als het gaat om voorjaarsbloeiende bloembollen, kun je deze het beste planten in september tot december. Op die manier komen ze in het voorjaar ideaal omhoog en dan heb je prachtige bloemen in je tuin staan. 

Bloembollen planten in pot: De gouden regel

Wil jij bloembollen in pot planten? Dan is er eigenlijk een gouden regel waar je altijd rekening mee kunt houden: De pot voor de bloembol moet minimaal drie keer zo groot zijn als de bloembol. Op die manier zorg je ervoor dat er voldoende ruimte is voor de bloembol om te groeien. 

Het is dus goed om te kijken naar hoeveel bloembollen je in één pot doet. Hoe meer bloembollen je er in kwijt wilt, hoe groter de pot moet zijn. Je kunt de regel dan aanhouden door alle bloembollen vast te houden en dan dit te vergelijken met de bloempot. 

De verzorging van bloembollen in pot

De verzorging van bloembollen in pot gaat toch net wat anders dan de bloembollen die je gewoon in de grond stopt. Het is goed om het weer in de gaten te houden wanneer het winter wordt. De bloembollen kunnen prima buiten in de pot blijven staan, maar als het echt gaat vriezen is het goed om de bollen te beschermen. 

De bloembollen kunnen beschermd worden door een hoes of noppenfolie te gebruiken. Dit doe je om de pot heen, zodat het niet te koud wordt voor de bloembollen. De bloembollen in pot kunnen zichzelf verder buiten prima redden. Hier hoef je niet echt naar om te kijken. 

Kan elke bloembol in een pot groeien?

Veel mensen denken dat alle bloembollen in pot gestopt kunnen worden. Sommige bloemen zullen niet opkomen wanneer je ze in een pot plant, maar dit komt vaak doordat de pot te klein is of er te veel bloembollen op één plek zitten. Normaal gesproken kunnen alle bloembollen groeien in een pot. 

De ene bloembol is wel meer geschikt voor in een pot dan de andere. Dit komt doordat de ene bloem beter tegen wind kan en de andere bloem erg groot kan worden als hij in de normale grond staat. Het is goed om even te kijken welke bloembol je wilt gebruiken. De volgende bloembollen zijn ideaal voor in een pot:

  • Sneeuwklokje
  • Iris
  • Narcis
  • Tulp
  • Druifjes 
  • Lavendel 
  • Potlelie 

Komen de bloemen volgend jaar weer omhoog?

Er zijn heel wat verschillende bloembollen in pot die weer terug kunnen komen. Je hebt verschillende soorten bloembollen, waardoor je zelf moet kijken welke bloembollen je hebt gekocht. De volgende soorten bloembollen zijn er:

  • Enkeljarige bloembollen: Deze bloemen zijn in het eerste jaar erg mooi en komen dat jaar erop vaak nog wel uit, maar dan zijn ze minder mooi. 
  • Meerjarige bloembollen: De meerjarige bloembollen komen meerdere jaren op en zullen ook mooi blijven.
  • Verwilderingsbollen: Verwilderingsbollen komen iedere keer terug en kunnen zich verder uitbreiden als je dit zal willen. Anders kunnen ze terug gesnoeid worden.

Kan ik elke bloempot gebruiken die ik heb?

Bloembollen in pot hebben wel een mooie pot nodig om in te groeien, maar is elke pot wel geschikt voor de bloembollen? Het is goed om te kijken welke opties je hebt. Alle potten kunnen prima buiten staan, maar de potten moeten wel tegen buitenweer kunnen. Het is goed om te kijken naar potten die weerbestendig zijn. Zo moeten ze tegen regen kunnen, maar ze moeten ook niet eenvoudig weg te waaien zijn. Als je de bloembollen tijdens vorst buiten laat staan, moet de pot ook voldoende tegen vorst kunnen. Anders kan een pot eventueel kapot vriezen. Het is dus wel goed om te kijken welke opties je hebt met de pot.

 
Picture of Marijke
Marijke

Schrijfster huistuinenliefde.nl

Marijke is een gepassioneerde schrijfster en de creatieve geest achter huistuinenliefde.nl. Met een diepe liefde voor huis, tuin en liefde deelt ze haar kennis en inspiratie via haar boeiende artikelen. Haar schrijfstijl is levendig en meeslepend, waardoor lezers worden uitgenodigd om de wereld van huiselijke schoonheid, tuinontwerp en liefdevolle relaties te verkennen.

Met jarenlange ervaring en expertise op het gebied van interieurontwerp, tuinieren en relaties, biedt Marijke waardevolle inzichten en praktische tips voor haar lezers. Haar missie is om anderen te inspireren en te helpen bij het creëren van een harmonieuze leefomgeving en het koesteren van liefdevolle relaties.

Door haar passie voor het geschreven woord en haar diepgaande kennis van huis, tuin en liefde, is Marijke een betrouwbare bron van informatie en inspiratie voor iedereen die streeft naar een leven vol schoonheid, sereniteit en liefde.

Inhoud

Nieuwe blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *