Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is organische mest?

Wat is organische mest is een vraag die we steeds vaker voorbij zien komen. Organische mest is mest die gemaakt is van alleen natuurlijke stoffen. Dit betekent dat de stoffen alleen rechtstreeks van de natuur af komen. 

Hierbij kunnen plantaardige stoffen of dierlijke stoffen gebruikt worden. Het is goed om te weten dat er verschillende soorten organische mest zijn. Hierdoor kan het verschillen welke stoffen er precies in de mest zitten. 

Soorten organische mest

Zoals hierboven al benoemd zijn er vele verschillende soorten organische mest waar je uit kunt kiezen. Wat is organische mest is dan misschien duidelijk, maar welke soorten zijn er dan precies. Je hebt op dit moment de volgende soorten op de markt:

  • Meststofkorrels: Deze mest komt in korrels, maar zal direct oplossen in de grond als het in aanraking komt met het water
  • Meststofmeel: Dit meel is gewoon meststof alleen dan vermaalt in allerlei kleine deeltjes, zodat je het makkelijk over de grond heen kunt verspreiden 
  • Vloeibare mest: Dit mest kan het beste gemengd worden met water en kan direct aan de planten gegeven worden. Dit mest werkt het snelste. 

Per persoon kan het verschillen welk mest je fijner vindt om mee te werken. Organische mest gazon moet anders werken dan organisch mest voor in een weiland. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is soorten-mest-768x512.jpg

Waarom organische mest gebruiken?

Wat is organische mest is een makkelijke vraag om te stellen, maar het wel handig om te weten waarom je organische mest gaat kopen. Als eerste zorgen natuurlijke meststoffen er eenvoudig voor dat de natuur zijn werk goed kan doen. De processen worden dan niet verstoord. 

Daarnaast is organische mest een voedingsstof voor de planten en voor de tuin. In tegenstelling tot de normale mest, wordt de bodem ook gevoed. Dit is een zeer belangrijk aspect, omdat de organische mest tuin hierdoor de grond erg gezond houdt. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is organische-mest-768x576.jpg

Waar kan organische mest voor gebruikt worden?

Er zijn heel wat verschillende opties voor je organische mest voor kunt gebruiken. Wat is organische mest dan precies voor een toevoeging? De grond en de planten worden er beter van. Je kunt dit soort mest dan ook op vele verschillende plekken gaan gebruiken. 

De mest kan gebruikt worden in je eigen tuin, maar het kan ook gebruikt worden door een boer. Zo kunnen weilanden hiermee bestrooid worden. Het is goed om vooraf even te kijken of de organische mest geschikt is voor de soort planten waarop je het wilt gebruiken. 

Hoe vaak moet je deze mest gebruiken?

Sommige mensen denken dat je organische mest elke week op je planten moet gooien. Dit is niet aan te raden. Het is namelijk niet nodig om de organische mest zo vaak aan de planten te geven. Dit is zonde van je geld. De planten hoeven gemiddeld maar twee tot drie keer per jaar bemest te worden. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is organisch-mest-768x512.jpg

Wat is organische mest: de voordelen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is organische-mest-1-768x549.jpg

Wat is organische mest? Het antwoord op deze vraag heb je nu wel, maar wat zijn de voordelen van organische mest? Er zitten namelijk meer voordelen aan dan dat de meeste mensen zouden voorspellen:

Organische mest zorgt niet alleen voor gezondere planten, maar ook voor een gezondere bodem

  • Dit mest hoef je niet zo vaak te gebruiken, omdat het een vrij lange werking heeft
  • Het is mest dat geen zout bevat, waardoor de planten meer water kunnen krijgen. Zout trekt normaal namelijk het water uit de grond
  • Organische mest zorgt voor een bodem die luchtiger is dan wanneer je kunstmest gebruikt
  • Deze mest is goed voor het milieu en is makkelijk af te breken voor de natuur
Picture of Marijke
Marijke

Schrijfster huistuinenliefde.nl

Marijke is een gepassioneerde schrijfster en de creatieve geest achter huistuinenliefde.nl. Met een diepe liefde voor huis, tuin en liefde deelt ze haar kennis en inspiratie via haar boeiende artikelen. Haar schrijfstijl is levendig en meeslepend, waardoor lezers worden uitgenodigd om de wereld van huiselijke schoonheid, tuinontwerp en liefdevolle relaties te verkennen.

Met jarenlange ervaring en expertise op het gebied van interieurontwerp, tuinieren en relaties, biedt Marijke waardevolle inzichten en praktische tips voor haar lezers. Haar missie is om anderen te inspireren en te helpen bij het creëren van een harmonieuze leefomgeving en het koesteren van liefdevolle relaties.

Door haar passie voor het geschreven woord en haar diepgaande kennis van huis, tuin en liefde, is Marijke een betrouwbare bron van informatie en inspiratie voor iedereen die streeft naar een leven vol schoonheid, sereniteit en liefde.

Inhoud

Nieuwe blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *